foto: Luka Dakskobler
program | Tradicija na mejah Evrope | več o projektu

Tradicija na mejah Evrope

Multikulturna izmenjava
preko programa Mladina v akciji

6. do 16. julij 2007

Spoznavanje tujih kultur, sklepanje novih prijateljstev in sprejemanje drugačnih so dragocene izkušnje mladih in hkrati glavne tendence tristranske izmenjave, ki je konec junija in začetek julija potekala na severu Poljske. Tradicija na mejah Evrope je projekt zavoda Art center, ki ga je preko programa Mladina uresničila skupaj s portugalskim in poljskim soorganizatorjem ter ob podpori Evropske skupnosti. Vsebina tega projekta ne odraža nujno stališča Evropske skupnosti ali Nacionalne agencije, ki nista zanj kakorkoli odgovorna.

Glasbeni in plesni ambasadorji evropskih držav s popolnoma drugačno kulturno sliko so poljsko gostoljubje izkoristili za širjenje svojega ljudskega izročila in učenje novih glasbenih, plesnih, kulinaričnih in vsakodnevnih tradicij.

Folklorna skupina Gdansk je šarm kušubskega ljudskega izročila slovenski javnosti predstavljala na tradicionalnem kranjskem multikulturnem Festivalu Carniola, prijateljevanje s podobno mislečo slovensko mladino pa je botrovalo k ponovnemu srečanju na Poljskem. Efektivnost izmenjave je povečalo gostovanje portugalske skupine Associacao Luso Caboverdana de Sintra iz Zelenortskih otokov, ki je predstavljala kulturno izročilo skrajnega evropskega zahoda.

Slovenske barve je zastopala Folklorna skupina Preddvor, ki je dva tedna predstavljala tradicionalne slovenske plese, glasbo in oblačila, organizirala predavanja o ljudski kulturi v Sloveniji in tudi sama pozorno absorbirala nova znanja o tujih kulturnih tradicijah. Poljski gostitelji so slovenski in portugalski skupini poleg gostujočega Gdanska predstavili tudi mesti Wdzydze, ki je znano po kašubski kulturi, in Malbork z največjim evropskih srednjeveškim gradom.

Izmenjava je uresničila jasen cilj – širjenje in učenje novih kulturnih tradicij in sklepanje novih poznanstev.


Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. Prav tako ne odraža stališč Nacionalne agencije.Fotografije z lanskoletne izmenjave na Poljskem